top of page
לוגו.png

התהפכות

התינוק התהפך מספר פעמים ופתאום הפסיק, למה זה קורה?

זה בסדר שהתינוק מתהפך קודם מהגב לבטן?

למה התינוק מתהפך רק לצד אחד?

ואיך אפשר לעזור לתינוק אם הוא לא מצליח להתהפך בעצמו?

שלב ההתהפכות הוא שלב מאוד מרגש בחיי התינוק, שכן זו תחילתה של מודעות התנועה. תנועותיו של התינוק הופכות להיות יותר רצוניות ופחות מונעות מרפלקסים.

שלב ההתהפכות מגיע בסביבות גיל 4-6 חודשים, בדרך כלל לאחר שהתינוק כבר מצליח לשכב על הבטן בנוחות ושולט בהרמה והחזקה של הראש. זהו גם שלב שבו התינוק נפתח אל העולם, יוצא ממצב של עוברות והופך לתינוק פעיל ומתקשר המחפש לגלות דברים חדשים כל הזמן.

התינוק לומד להתהפך בדרך של ניסוי וטעייה. הוא מפעיל את הגוף שלו בצורה מסויימת שגוררת תנועה ותגובה של הגוף. התינוק יחזור על התנועה שוב ושוב וישכלל אותה כל הזמן עד שישלוט בתנועה לחלוטין ויוכל לבצע אותה בדרך הנוחה והיעילה לו ביותר.

חשוב להבדיל בשלב זה בין ההתהפכות הרצונית להתהפכות גלובלית המתקיימת בשלבים מוקדמים יותר, אפילו בסביבות גיל חודשיים. הורים רבים שמים לב שהילד ששכב על הבטן התהפך אל הגב בשלב מאוד מוקדם. יתכן והוא גם יחזור על הפעולה מספר פעמים אבל אז זה יפסק. התהפכות זו נקראת התהפכות גלובלית והיא מתרחשת כאשר התינוק ששוכב על הבטן מאבד את שיווי המשקל ונופל אל הגב. התהפכות זו אינה ההתהפכות הרצונית שתתרחש בשלב מאוחר יותר, כיוון שהתינוק אינו שולט בתנועה בשלב זה, וההתהפכות היא כמעיין נפילה כשכל הגוף מתהפך כמקשה אחת. התינוק לא יכול לעצור באמצע הדרך על הצד ולחזור אל הבטן, הוא אינו מצליח לשמור על שיווי המשקל ואינו שולט בקצב התנועה. ההתהפכות הגלובלית תפסק ככל שהתינוק ילמד לשלוט בתנועותיו וככל ששיווי המשקל שלו יתפתח, ורק אז תוכל להתרחש ההתהפכות הרצונית.

בגלל הבלבול שבין ההתהפכות הגלובלית והרצונית, ישנה נטייה לחשוב כי בדרך כלל תינוקות מתהפכים קודם מהבטן לגב ורק מאוחר יותר מהגב לבטן, אך כאשר אנו מתייחסים להתהפכות הרצונית לא ניכרת מגמה ברורה, כלומר חלק מהתינוקות יתהפכו קודם מהבטן לגב וחלק יתהפכו תחילה מהגב לבטן, ואין לכך כל חשיבות מבחינה התפתחותית.

לשלב ההתהפכות חשיבות רבה לשכלול היכולות התנועתיות והתפתחות מערכות שונות בגוף ובמוח. התינוק מתחיל לפתח יכולות כמו חציית קו האמצע, הפרדה של התנועה, רוטציה של הגו ועמוד השדרה, מערכת שיווי המשקל מתפתחת, האוריינטציה והראייה.

קו האמצע וחצייתו  

קו האמצע הוא למעשה קו אורך דמיוני החוצה את הגוף בצורה סימטרית. הכרה בקו האמצע וחצייתו מסמנת הבשלה של המוח ותחילתה של התפתחות מערכת ההצלבה בה שתי אונות המוח נדרשות לפעול יחד בתיאום. ללא חציית קו האמצע לא תתרחש התהפכות. תחילה לומד התינוק להכיר בקיומו של קו האמצע על ידי הושטת שתי הידיים אל הפה. התינוק מפגיש את שתי הידיים זו עם זו, נוגע ומסתכל, מכניס את הידיים לפיו ואוחז צעצוע בשתי הידיים יחד. לאחר שיש הכרה בקו האמצע ניתן לחצות אותו, כלומר יד אחת תעבור לצידו השני של הגוף. ניתן לראות זאת כאשר התינוק מושיט יד לצעצוע ומלווה אותו עם היד והמבט לצידו השני של הגוף. כאשר אין חצייה של קו האמצע נוכל לראות שהתינוק יעקב עם היד אחר הצעצוע עד מרכז הגוף ואז יחזיר את היד חזרה לצד הגוף מבלי להמשיך את התנועה, לעיתים נוכל גם להבחין כי התינוק יחליף יד במרכז הגוף וימשיך את המעקב אחר הצעצוע עם היד השניה. במקרים אלה ישנה חשיבות לתרגל עם התינוק חצייה של קו האמצע.

התהפכות מהגב אל הבטן מתחילה בדרך כלל כאשר התינוק מתחיל לשחק ולהעביר משקל מצד לצד. הוא מקרב את שתי הרגליים יחד אל הבטן ומגלגל אותן לצד מסויים עד אשר מגיע לשכיבה על הצד. משם ימשיך התינוק להעביר משקל עד אשר יגיע לשכיבה על הבטן. עם הזמן התינוק ישכלל את התנועה, ישפר את יכולת השליטה בתנועה, הרוטציה של הגו ואת יכולת השמירה על שיווי המשקל, עד אשר יהיה מסוגל להפריד את התנועה, להרים רק רגל אחת, להעביר אותה מעל הרגל השניה לכיוון המשטח ולאט להמשיך עם שאר הגוף עד לשכיבה על הבטן, כלומר הרגל היא זו שמובילה את ההתהפכות. ישנה אפשרות גם שהיד והמבט יובילו את ההתהפכות תוך כדי משחק ומעקב אחר צעצוע.

לעיתים ניתן לראות תינוקות מתהפכים מהגב לבטן על ידי הקשתה חזקה של הגב, כאשר הראש והגב הם אלה שלמעשה מובילים את התנועה להתהפכות ולא הרגל או  היד והרוטציה בגו. תינוקות אלה מאופיינים בדרך כלל בתבנית אקסטנסורית, כלומר מתח גבוה ורצוף בשרירים האחוריים – הזוקפים, חגורת הכתפיים והגב.

גם מערכת הראייה ממשיכה להתפתח בשלב זה. התינוק רואה אובייקטים בצורה ברורה יותר ואף מסוגל לעקוב במבטו אחר תנועה של האובייקט. התפתחות מערכת הראייה מסייעת אף היא בשלב ההתהפכות כאשר התינוק עוקב עם המבט אחר צעצוע ומפנה את הראש והצוואר תוך כדי עד אשר נוצרת תגובה בהמשך הגוף של רוטציה לעיתים עד התהפכות מלאה, במיוחד כאשר אל הפניית המבט מצטרפת שליחה של היד לעבר הצעצוע. ניתן להעזר ביכולת זו על מנת לעודד היפוף כאשר נציג לתינוק צעצוע כלשהו ונתחיל להזיז אותו הצידה ולכיוון המשטח ונאפשר לתינוק לעקוב אחריו ולנסות לתפוס אותו עם היד.

לעיתים ניתן לראות אצל תינוקות המתחילים להתהפך העדפה ברורה לצד מסויים. העדפה זו יכולה להיות גם בהיפוך מהגב לבטן או מהבטן לגב. התינוק יחזור שוב ושוב על התהפכות לאותו הצד ואף ישכלל וישלוט היטב בתנועה לצד זה, אך יתקשה או אפילו ימנע לחלוטין מהיפוך לצד השני. באופן כללי לכל אחד מאיתנו יש צד מועדף שבו קל לנו יותר, נוח לנו והתנועה שם יותר חופשית ונעימה, כך גם אצל התינוקות, אך כן חשוב לנו עדיין בשלב זה לראות יכולות תנועה לשני הצדדים. אם התינוק מסוגל לבצע היפוך גם לצד השני ומשתמש בו מידי פעם, גם אם לא בצורה קלה ויעילה כמו לצד המועדף אין כל צורך להתערב. אך אם אנו רואים שהתינוק מתעלם לחלוטין מצד מסויים, נמנע מהתהפכות לצד הזה ומגלה קושי כאשר מנסים לעודד אותו להתהפך לכיוון הזה, כדאי לתרגל ולעבוד גם על הצד הפחות נוח..

באפשרותכם ליצור עמי קשר בטלפון 052-6599925 או בדוא״ל: shanivet@gmail.com או השאירו פרטיכם ואצור קשר בהקדם: 

תודה כל פנייתך! אצור קשר בהקדם​

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

כל הזכויות שמורות לשני אדמון 2018 Ⓒ - אין להעתיק / לשכפל / להפיץ תוכן מאתר זה ללא רשות מפורשת בכתב. כל התוכן באתר הינו אינפורמטיבי בלבד ומוגש As Is. יישומו הנכון של התוכן באחריות הקוראים בלבד והאתר/בעליו לא יישאו באחריות בגין כל נזק שהוא שייגרם כתוצאה משימוש בתוכן הכתוב. מדיניות פרטיות

bottom of page